Biovremenska napoved

Sobota, 25.5.2019 ob 18h

BIOVREME

Občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje občutljivih ljudi bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 7,5 in v gorah 9. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo srednje visoka, v ugodnih razmerah lahko lokalno visoka. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah trpotca, kislice in bezga. Cveteti začenja liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah iglavcev (bor, smreka, jelka). Na vinorodnem območju bo v zraku tudi cvetni prah trte, ki navadno ne povzroča težav z zdravjem. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka, v zraku bodo tudi zrna trpotca. Prisoten bo cvetni prah hrasta, cipresovk, trte, ligustra (kalina), bezga in iglavcev. Obremenitev s cvetnim prahom krišine bo nizka do srednje visoka. V zraku so že prva zrna oljke, obremenitev se bo povečevala. Popoldanske plohe bodo prinesle kratkotrajno olajšanje za alergike. (Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2019-05-25 17:52
Meni >Info >Vreme
Domov Meni Moj Telemach Iskanje
Splošni pogoji